فرمت RAW

فرمت عکس خام – RAW چیست و چرا باید از آن استفاده کنیم؟

فرمت RAW دارای مزایا و معایبی در عکاسی است. مقایسه تفاوت پسوند RAW با JPEG و JPG و PNG نشان می‌دهد دلیل عکس گرفتن با این پسوند چیست.

اگر طی چند سال اخیر، در وب سایت‌های منتشرکننده اخبار و مقاله‌های آموزشی مربوط به حوزه عکاسی وارد شده باشید، به احتمال زیاد، مطالب متعددی را درباره فرمت RAW دید‌ه‌اید. هدف اصلی از نگارش بیشتر آن‌ها، تشویق عکاسان به استفاده از این فرمت است. اما به طور دقیق منظور از عکاسی با فرمت خام چیست و چرا باید از آن استفاده کنیم؟

در این مطلب قصد داریم به هر آن چه که می‌بایست درباره فرمت عکاسی RAW بدانید اشاره کنیم. البته این حالت همیشه مناسب نبوده و استفاده از آن در همه شرایط به همه عکاس‌ها پیشنهاد نمی‌شود. در نتیجه دلایلی را برای عدم به کار بردن آن نیز ذکر خواهیم کرد. فراموش نکنید توجه به فرمت در ساخت تیزر تبلیغاتی حائز اهمیت است.

فرمت RAW در عکاسی چیست؟

در عکاسی، دو فرمت اصلی مورد استفاده JPG (یا JPEG) و RAW به شمار می‌روند. به صورت عادی، وقتی با استفاده از دوربین دیجیتال یا دوربین گوشی هوشمند اقدام به ثبت یک عکس می‌کنید، بر اساس تنظیمات پیش‌فرض، تصویر روی فضای ذخیره‌سازی داخلی یا کارت حافظه جانبی دستگاه، در فرمت‌های JPG یا JPEG ذخیره می‌شود. در مطلبی جداگانه به طور مفصل به بررسی فرمت‌های فایل‌های تصویری خواهیم پرداخت. اکنون کافی است بدانید JPEG مخفف “Joint Photographic Experts Group” بوده و به نام گروه خلق‌کننده آن اشاره دارد.

زمانی فرمت‌های فایل باید الزاما به صورت سه حرفی برای می‌شدند، به همین دلیل در انتهای فایل‌های تصویری، از سه حرف JPG استفاده می‌شد. یک عکس دارای چنین فرمتی، روی حافظه به شکل Image.JPG ذخیره خواهد شد. تفاوتی بین JPG و JPEG وجود نداشته و هر دو یکسان محسوب می‌شوند.

فرمت RAW

برخلاف فرمت RAW، این فرمت به صورت جهانی مورد قبول بوده و به خاطر پشتیبانی شدن توسط گستره وسیعی از دستگاه‌های دیجیتال، کاربردهای فراوانی دارد. به همین دلیل می‌توان فایل‌های عکس با این پسوند را به راحتی در شبکه‌های اجتماعی اشتراک‌گذاری کرد یا از طریق ایمیل، برای یک دوست فرستاد. دریافت‌کننده بدون نیاز به اعمال تغییر در فایل یا ویرایش آن، می‌تواند تصویر را مشاهده کند.

یکی دیگر از مزیت‌های JPG فشرده بودن آن به شمار می‌رود. منظور از فشرده بودن، اعمال بهینه‌سازی‌های متعدد روی فایل عکس به منظور کاهش حجم آن است. فراموش نکنید هر چه میزان و شدت فشرده‌سازی بیشتر باشد، کیفیت بیشتر کاهش پیدا خواهد کرد. از طرفی با کاهش حجم فایل، میزان فضای مورد نیاز برای ذخیره‌سازی آن روی یک حافظه کاهش پیدا می‌کند.

با وجود بالا بودن اهمیت کیفیت تصویر، نباید از اهمیت فشرده بودن آن چشم‌پوشی کرد. یک عکس با حجم کم، سریع‌تر داخل یک صفحه وب بارگذاری شده و راحت‌تر از طریق ایمیل یا شبکه‌های اجتماعی قابل اشتراک‌گذاری است.

فشرده بودن عکس، علاوه بر کاهش نسبی کیفیت، دارای معایب دیگری است. به عنوان نمونه، یک فایل فشرده شده، از نظر قابلیت ویرایش انعطاف‌پذیری کمتری دارد. دلیل این موضوع، حذف داده مورد نیاز ویرایشگرها طی فرآیند کاهش حجم است. علاوه بر آن، دوربین در زمان تلاش برای ذخیره‌سازی عکس روی حافظه با فرمت JPG، یک سری تغییرات روی آن اعمال می‌کند. این تغییرات شامل تنظیم اشباع‌شدگی، کنتراست و دقت است. بعد از تعیین این مشخصه‌ها روی یک عکس، تغییر دادن آن‌ها کار دشواری خواهد بود.

عکاسی با فرمت خام

فرمت RAW را دومین گزینه متداول حین عکاسی عنوان کردیم. می‌توان آن را ورژن فشرده‌ نشده عکس دانست. برخلاف زمان استفاده از فرمت قبلی، که طی یک سری ویرایش روی عکس انجام شده و حجم آن کاهش پیدا می‌کند، حین عکاسی با فرمت خام، دوربین بعد از دریافت داده از سنسور، آن را بدون ویرایش و فشرده‌سازی روی حافظه ذخیره خواهد کرد.

در این روش، یک فایل تصویری فضای به مراتب بیشتری از حافظه را اشغال می‌کند. به طور کلی، حجم یک فایل این چنینی برابر مگاپیکسل سنسور در قالب مگابایت است. به عنوان نمونه، یک دوربین مجهز به سنسوری ۲۰ مگاپیکسلی، حین عکاسی با فرمت RAW، تصاویری با حجم حدود ۲۰ مگابایت به ثبت می‌رساند. این در حالی است که در صورت تغییر فرمت به JPG، با وجود اعمال الگوریتم‌های فشرده‌سازی در حد معقول و بدون کاهش قابل تشخیص کیفیت، حجم همین عکس ۴ مگابایت خواهد بود!

فرمت RAW

هر شرکت سازنده دوربین، دارای فرمت فایل RAW منحصربه‌فرد خود است. اسن دسته عکس‌ها در دوربین‌های کانن به صورت فایل‌هایی با پسوند CR2 شناخته می‌شوند. این پسوند در دوربین‌های نیکون به NEF تغییر پیدا می‌کند. در نتیجه، حین عکاسی با یک دوربین ساخت این دو شرکت در فرمت خام، اسم فایل نهایی به ترتیب Image.CR2 و Image.NEF خواهد بود.

نکته مهم اینجاست که عکس‌های دارای این فرمت‌ها را نمی‌توان در هر جایی از اینترنت به اشتراک‌ گذاشت یا برای دوستان خود ارسال کرد. از طرفی آن‌ها فضای به مراتب بیشتری را در مقایسه با فایل‌های تصویری دارای فرمت‌های متداول اشغال می‌کنند. به نظر می‌رسد عکاسی در چنینی حالتی هیچ سودی ندارد، اما سخت در اشتباه هستید! ابتدا مقایسه سریعی بین دو فرمت فایل عکس نام برده داشته و سپس بیشتر درباره عکاسی با فرمت خام می‌آموزیم.

مقایسه فرمت RAW و JPEG

  •  هر دو، فرمت فایل‌های تصویری محسوب می‌شوند.
  • حجم تصاویر دارای پسوند JPG در مقایسه با عکس‌های ثبت شده به صورت RAW یک چهارم است.
  • فرمت فایل JPG یک استاندارد بوده و در سراسر دنیا یکسان است، اما RAW برای هر شرکت سازنده دوربین منحصربه‌فرد است.
  • عکس ثبت شده با پسوند JPG را می‌توان بدون ویرایش در هر جایی اشتراک‌گذاری کرد، اما عکس RAW می‌بایست قبل از استفاده ویرایش شود.
  • حین عکاسی RAW روی مشخصه‌های مختلف تصویر نهایی (کنتراست، اشباع‌شدگی، تندی رنگ‌ها و بسیاری از موارد) کنترل بسیار بیشتری خواهید داشت، اما عکس ذخیره شده به صورت JPG به خاطر حذف یک سری داده مهم از فایل آن طی فرآیند فشرده‌سازی، دارای انعطا‌ف‌پذیری کمتری برای ویرایش است.
  • JPG توسط همه گوشی‌های هوشمند و دوربین‌های دیجیتالی کامپکت پشتیبانی می‌شود. پشتیبانی از فرمت RAW منحصر به دوربین‌های دیجیتال گران قیمت همچون انواع DSLR و بدون آینه است.
  • JPG یک فرمت ۸ بیتی است و می‌توان اطلاعات را تا سقف ۱۶ میلیون رنگ مختلف در قالب آن ذخیره کرد. در عکاسی با فرمت خام، تعداد رنگ‌های قابل ذخیره‌سازی به ۶۸ میلیون تا ۴.۳ تریلیون (بسته به دوربین) افزایش پیدا می‌کند!

چرا فرمت RAW به صورت حروف تمام بزرگ نوشته می‌شود؟

برخلاف JPG که پسوند یک نوع مشخص از فایل است، RAW به هیچ چیز خاصی اشاره نداشته و مخفف عبارتی نیست. به عبارتی همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم، هر شرکت برای فایل‌های تصویری به ثبت رسیده در فرمت خام با استفاده از دوربین‌های خود، پسوند متفاوتی در نظر می‌گیرد.

دلیل اول نوشتن آن به صورت حروف تمام بزرگ، متمایز کردنش از کلمه “raw” به عنوان کلمه‌ای مستقل و دارای معنی منحصربه‌فرد است. همچنین از آن حایی که پسوندهای فایل‌ها از قدیم به صورت حروف تمام بزرگ (همچون DOC.) بیان شده‌اند، RAW نشان می‌دهد با یک نوع فایل رو به رو هستیم. البته این فایل بسته به برند دوربین، متفاوت خواهد بود.

روی هم رفته قانون خاصی به این منظور وجود ندارد. ممکن است یک فرد، فرمت خام را در مطلب خود به صورت raw تایپ کند. نمی‌توان هیچ ایرادی به این کار گرفت.

مزیت‌های عکاسی با فرمت RAW

با مطالعه این بخش می‌توانید درباره استفاده یا عدم استفاده از فرمت RAW به منظور تصویربرداری نتیجه‌گیری کنید.

حفظ کل داده عکس

یکی از اصلی‌ترین مزیت‌های این نوع عکاسی را باید از دست ندادن هیچ یک از بخش‌های داده ارزشمند تصویر دانست. اما چرا این موضوع حائز اهمیت است؟

بهتر است به یک مثال توجه کنیم. برخی اوقات، وقتی از یک صحنه تصویری به ثبت می‌رسانیم، ممکن است آسمان کمی روشن‌تر و سوژه اصلی کمی تاریک به نظر برسد. وقتی فرمت فایل JPG است، دست عکاس برای ویرایش عکس به میزان زیادی بسته بوده و قادر نیست تغییرات زیادی روی آن اعمال کند، چرا که فایل در آخرین مراحل بعد از پردازش قرار داشته و بخش‌های کمی از آن را می‌توان ویرایش کرد.

وقتی به صورت فرمت خام عکس می‌گیرید، بخش قابل توجهی از داده ارزشمندی که حین پردازش تصویر برای تبدیل به فرمت JPG یا دیگر فرمت‌ها از بین رفته است، در اختیارتان قرار دارد. به این ترتیب می‌توانید به وسیله کاهش میزان روشنایی، آسمان را به شکل دلخواه نمایش داده و نور را در اطراف سوژه اصلی افزایش بدهید.

فرمت RAW

در مثال بالا، فایل RAW اصلی در سمت چپ و نسخه ویرایش شده آن در سمت راست قابل مشاهده است. اگرچه ممکن بود در صورت عکاسی با فرمت JPG، عکس بهتری در مقایسه با تصویر سمت چپ حاصل شود، اما هرگز قادر نبودیم به وسیله ویرایش آن، به تصویر سمت راست برسیم.

تنظیم وایت بالانس

منظور از وایت بالانس، تن رنگ عکس است. به عنوان نمونه، وایت بالانس گرم به معنی طلایی و زرد بودن تن رنگ تصویر است. در صورت خنک بودن آن، تن رنگ بیشتر آبی خواهد بود. وایت بالانس بسته به منبع نور متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال یک لامپ تنگستنی در مقایسه با نور خورشید در میانه روز، دارای تن نور متفاوتی است.

تصور کنید یک برگه سفید در اختیار دارید. شما از سفید بودن برگه مطمئن هستید، اما اگر آن را زیر منابع نور مختلفی قرار بدهید، با سایه یا تن سفید متفاوتی دیده خواهد شد.

وقتی تصویری از یک محیط به ثبت می‌رسانید، دوربین معمولا برای پی بردن به تن نور تلاش می‌کند. به همین دلیل تصویر نهایی زرد یا آبی نخواهد بود. این اتفاق به وسیله پیکربندی وایت بالانس رخ می‌دهد.

وقتی در فرمت JPG عکس می‌گیرید، دوربین می‌بایست وایت بالانس را مشخص کرده و روی نتیجه نهایی اعمال کند. وقتی فرمت تصویربرداری شما RAW است، می‌توانید وایت بالانس را بعد از ثبت عکس به راحتی تغییر بدهید. به این ترتیب عکس نهایی، طبیعی‌تر به نظر خواهد رسید.

فرمت RAW

در سمت چپ تصویر بالا، ورژن اصلی، با ته مایه زرد رنگ، قابل مشاهده است. دلیل این موضوع، گرم بودن منبع نور تابیده شده روی سوژه محسوب می‌شود. این موضوع سبب شده کاسه با وجود سفید بودن، کمی زرد به نظر برسد.

به وسیله تنظیم کردن وایت بالانس بعد از گرفتن عکس، ظرف غذا در رنگ واقعی آن یعنی سفید دیده شده و محتویات آن، طبیعی‌تر نمایش داده می‌شوند.

تنظیم نویز و شارپنس

حین عکاسی در فرمت JPG، دوربین یک سری ویرایش روی داده تصویر انجام می‌دهد. این بخشی از فرآیند پس‌پردازش است. به وسیله تغییر برخی عناصر همچون میزان اشباع‌شدگی، کنتراست، شارپنس و کاهش نویز می‌توان در نتیجه نهایی تغییراتی ایجاد کرد.

اگرچه نرم افزارهای دوربین‌های امروزی به خوبی قادر به تنظیم این عناصر هستند، اما با استفاده از یک ابزار تخصصی ویرایش عکس همچون ادوبی لایت روم، کنترل به مراتب بیشتری روی آن‌ها داشته و عکس بهتری به دست خواهید آورد.

مخصوصا برای صحنه‌های تاریک‌تر همچون زمان عکاسی در محیط‌های سربسته که امکان استفاده از فلاش یا حالت عکاسی در شب وجود ندارد، به وسیله عکاسی در فرمت RAW و تنظیم نویز و شارپنس به صورت دستی، نتیجه به مراتب بهتری حاصل خواهد شد.

چه زمانی استفاده از فرمت عکاسی RAW مناسب نیست؟

اگرچه در بالا به مزیت‌های فوق‌العاده این سبک از عکاسی پی بردیم، اما بدون شک نمی‌توان آن را برای همه شرایط ایده‌آل دانست. پیش از همه در نظر داشته باشید اگر زمان و حوصله کافی به منظور ویرایش عکس بعد از فشردن دکمه شاتر و ثبت آن ندارید، فرمت RAW برایتان مناسب نیست. حین استفاده از این تکنیک باید وقت بسیار بیشتری در مقایسه با زمان ثبت عکس در فرمت‌های JPG و PNG صرف کنید. در برخی پروژه‌ها، زمان کافی موجود نیست.

موضوع دیگر عدم توانایی برای ویرایش تصاویر است. بعد از عکاسی به صورت فرمت خام باید بتوانید ویرایش صفر تا صد عناصر مختلف را به دست بگیرید. در غیر این صورت تصویر نهایی در مقایسه با زمان عکاسی با فرمت‌های رایج کیفیت به مراتب کمتری خواهد داشت.

دلیل دیگر خودداری برای استفاده از فرمت خام، نیاز به ثبت پیاپی فریم با سرعت بالا است. از آن جایی که حجم فایل‌های دارای پسوند JPG بسیار پایین‌تر است، در مقایسه با زمان عکاسی به صورت RAW سریعتر روی حافظه دوربین ذخیره می‌شوند. در این شرایط همچنین بافر داخلی دوربین قادر است عکس‌های بیشتری را در خود ذخیره کند. در نتیجه برای مدت زمانی طولانی‌تر قادر به عکاسی به صورت پیاپی خواهید بود.

اگر ثبت منظره یا سوژه کنونی و از دست ندادن آن، اهمیت بسیار بیشتری از کیفیت، نحوه نوردهی، کنتراست و دیگر مشخصه‌هایش دارد، بهتر است عکاسی RAW را فراموش کرده و به صورت عادی فریم را ثبت کنید.

فرمت RAW

اگر عکس‌ها حساس به زمان هستند، ثبت آن‌ها به صورت فرمت خام کار جالبی نخواهد بود. به عنوان مثال یک خبرنگار را در نظر بگیرید. وی باید از صحنه‌هایی که ممکن است هرگز تکرار نشوند، خیلی سریع عکسی به ثبت رسانده و آن‌ها را برای انتشار خبر به دست نویسنده برساند. در این شرایط ویرایش عکس، به بهترین شکل ممکن، دارای اولویت کمتری بوده و زمان از اهمیت بیشتری برخوردار است.

شرایطی را در نظر بگیرید که یک فرد مسافر، با وجود تلاش برای گرفتن باکیفیت‌ترین عکس‌های ممکن، لپ تاپ همراه خود ندارد تا بلکه بتواند تصاویر ثبت شده را بعد از ویرایش برای اعضای خانواده و دوستانش ارسال کند. این در حالی است که اگر آن‌ها در فرمت JPG گرفته شوند، بلافاصله قابل اشتراک‌‌گذاری خواهند بود. روی هم رفته،‌ هر زمانی که بحث محدودیت از نظر تجهیزات و مخصوصا محدودیت زمانی مطرح است، استفاده از فرمت RAW توصیه نمی‌شود.

یک مشکل محدودکننده و مهم درباره فرمت RAW

عکس‌هایی که به این صورت گرفته می‌شوند، در مقایسه با JPEG محدوده دینامیکی وسیع‌تری دارند. در نتیجه حجم بسیار بالاتری خواهند داشت. افزایش اندازه هر فایل سبب می‌شود داخل یک کارت حافظه دوربین مشخص، قادر به ذخیره‌سازی تعداد عکس‌های کمتری باشید. اگر متوسط سایز عکسی با پسوند JPG را ۶ مگابایت در نظر بگیریم، در یک کارت حافظه ۳۲ گیگابایتی حدود ۵۳۰۰ فایل تصویری ذخیره خواهد شد. در صورت استفاده از فرمت RAW با متوسط سایز ۳۴ مگابایت، این تعداد به ۹۴۰ عدد کاهش پیدا می‌کند.

از طرفی پردازش و ذخیره‌سازی فایلی با حجم بالا روی حافظه، زمان بیشتری نیز طلب می‌کند. این موضوع می‌تواند به کند شدن عملکرد دوربین منجر شود. اگر از کارت حافظه‌ای با سرعت بالا استفاده نکرده باشید، قضیه بغرنج‌تر شده و در زمان‌هایی همچون حالت عکاسی پیاپی یا نیاز به ثبت سریع عکس یکی پس از دیگری، مشکل خود را کاملا بروز خواهد داد.

این نکات منفی با هدف ارزیابی همه ابعاد، به منظور دادن ایده‌ای کامل درباره مزایا و معایب فرمت RAW، ذکر می‌شوند. به عبارتی تصمیم داریم هر دو کفه ترازو (مزایا و معایب) را پر کنیم. در صورتی که این مطلب را تا انتها مطالعه کنید، متوجه خواهید شد مزیت‌های این سبک عکاسی در مقایسه با ایرادات وارد شدن به آن بسیار بسیار بیشتر است. در نتیجه باید به فکر از بین بردن محدودیت‌ها همچون خرید کارت حافظه‌ای با سرعت و ظرفیت بالا بود.

چرا عکس‌های RAW شسته و سائیده به نظر می‌رسند؟

این یکی از سوالات متداولی است که برخی افراد را در اولین تجربه استفاده از فرمت خام، از آن زده می‌کند. این موضوع مخصوصا زمانی که در هر دو حالت RAW و JPG تصویری به ثبت رسانده و به منظور ویرایش کنار هم قرار می‌دهید، واضح‌تر خواهد بود. در فرمت خام، رنگ‌ها خفه‌‌تر دیده می‌شوند. همچنین ممکن است کنتراست عکس پایین‌تر به نظر رسیده و میزان شارپ بودن آن کمتر از نسخه دارای پسوند JPG باشد.

فرمت RAW

در سمت چپ تصویر بالا، فایل دارای پسوند JPG را مشاهده می‌کنید. در سمت راست نسخه دارای فرمت خام قابل رویت است. به طور واضح، رنگ‌ها در نسخه ویرایش و پس‌پردازش نشده توسط دوربین دارای جنب و جوش کمتری است. وقتی دوربین داده جمع‌آوری شده توسط سنسور را پردازش کرده و در قالب یک فایل JPG ذخیره می‌کند، چیزی تحت عنوان پروفایل عکس به آن می‌افزاید.

به عبارتی دوربین کار ویرایش را برای شما انجام داده و یک نسخه قابل استفاده در اختیارتان قرار می‌دهد. قابل استفاده بودن عکس در گرو رنگارنگ، شارپ و روشن بودن آن است، هر چند اگر عکس را با فرمت RAW به ثبت رسانده و شخصا ویرایش می‌کردید، نتیجه بهتری حاصل می‌شد.

یک فایل RAW هرگز ویرایش نشده و باید آن را در حکم یک پرده نقاشی خالی دانست. داده به صورت حاضر و آماده، به منظور استفاده از آن برای ایجاد عکس نهایی، در اختیارتان قرار دارد. در این شرایط قرار است خود ویرایش رنگ‌ها، کنتراست، شارپنس و دیگر عناصر را بر عهده بگیرید، به جای این که تعیین آن‌ها را به نرم افزار دوربین بسپارید. در نتیجه طبیعی است نسخه اولیه عکس ثبت شده به صورت فرمت خام، در مقایسه با عکس با پسوند JPG دارای جذابیت کمتری است.

فعال‌سازی فرمت عکاسی RAW در دوربین

این کار بسته به مدل دوربین و شرکت سازنده آن متفاوت است. با این حال اغلب باید به تنظیمات کیفیت تصویر (Image Quality) در منوی اصلی مراجعه کرده و در آن جا اقداماتی انجام دهید. در دوربین‌های کانن، به عنوان مثال، به وسیله فشردن دکمه Menu به منو اصلی دسترسی پیدا می‌کنید. برای رفتن به تنظیمات کیفیت عکس می‌بایست وارد یکی از صفحه‌های نخستین شوید. محل قرارگیری این تنظیمات مدل به مدل متفاوت خواهد بود.

وقتی گزینه Image Quality را یافتید، دکمه Set را انتخاب کنید. در صورت پشتیبانی دوربین از فرمت RAW باید بتوانید این سطح کیفیت را برگزینید. در صورت امکان، بالاترین کیفیت را در این بخش انتخاب کنید. در صورت نیاز به تعیین کیفیت حین عکاسی با فرمت JPG نیز باید به همین بخش از منو وارد شوید.

تنظیمات دوربین کانن

برای یادگیری دقیق می‌توانید به صفحه پشتیبانی وب سایت کانن به آدرس support.usa.canon.com مراجعه کنید. در این جا برای هر مدل آموزش قدم به قدم فعال‌سازی و عکاسی RAW ارائه شده است. آدرس بخش پشتیبانی و آموزش دیگر سازندگان را می‌توانید به وسیله جستجو در گوگل پیدا کنید.

آموزش باز کردن یک فایل RAW

به این منظور نیازمند یک نرم افزار نمایش فایل‌های تصویری با پشتیبانی از فرمت RAW هستید. همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم، RAW خود یک پسوند نبوده و به یک اصل کلی اشاره دارد. فرمت خام در دوربین هر شرکت با یک پسوند متفاوت مشخص می‌شود. حال نرم افزار نمایش عکس باید بتواند از آن پشتیبانی کند. بهترین کار، ویرایش فایل و تبدیل نسخه ویرایش شده به فایلی با پسوند JPG است. چنینی فایلی در هر جایی قابل مشاهده و استفاده است.

به صورت پیش‌فرض، دوربین دارای یک ویرایشگر و نمایش‌دهنده فایل خام است. همچنین بسیاری از نرم افزارهای نمایش فایل‌های تصویری از این دسته فایل‌ها پشتیبانی کرده و قادر به نمایش آن‌ها هستند. پشتیبانی یا عدم پشتیبانی بسته به مدل و برند دوربین شما متفاوت خواهد بود.

بهترین ویرایشگرهای عکس‌های RAW

  • Adobe Photoshop Lightroom Classic CC
  • Capture One
  • Luminar
  • Darktable
  • RAWtherapee

برای بیشتر عکاس‌ها و ویرایشگرها، ادوبی لایت روم بهترین گزینه محسوب می‌شود. لایت روم، ابزاری قدرتمند از شرکت ادوبی، خالق فتوشاپ، است. این ابزار با وجود قدرتمند بودن، دارای رابط کاربری قابل فهمی است و کار با آن دشوار نخواهد بود.

بررسی ۱۲ دلیل ارجحیت فرمت RAW در عکاسی

اگر هنوز برای استفاده از فرمت RAW حین عکاسی قانع نشده و این کار را زمان‌بر، بدون داشتن نتیجه‌ای مفید، قلمداد می‌کنید، در ادامه دلایلی را برایتان ذکر خواهیم کرد. امروزه بررسی توانایی یا عدم توانایی عکاسی RAW به یکی از اولین فاکتورهای بررسی شده توسط عکاسان حرفه‌ای حین خرید دوربین جدید تبدیل شده است. این موضوع بدون دلیل نیست.

کیفیت

با عکاسی در فرمت RAW جزئیات بیشتری از صحنه به ثبت می‌رسند. بدیهی است کیفیت تصویر در این شرایط بالاتر خواهد بود. از آن جایی که اطلاعات بیشتری از محیط جمع‌آوری شده، حجم فایل افزایش قابل توجهی خواهد داشت. همانطور که در بالا مثال زدیم، متوسط اندازه یک فایل JPEG و یک فایل RAW به ترتیب ۶ مگابایت و ۳۴ مگابایت است.

در صورت استفاده از فرمت JPG، جزئیاتی بر اساس تشخیص الگوریتم فشرده‌سازی آن از بین خواهد رفت، پس امکان نمایش جزئیات بیشتر در برخی قسمت‌ها همچون بخش‌های دارای سایه وجود ندارد. در این شرایط، به جای شما، دوربین درباره نحوه پردازش عکس تصمیم‌‌گیری خواهد کرد. اما فرمت RAW اطلاعات خام را در اختیارتان قرار می‌دهد تا بعدا درباره نحوه پردازش عکس تصمیم بگیرید.

تغییر اندازه

وقتی یک عکس JPEG را باز کرده و اندازه آن را تغییر می‌دهید، تصویر کوچکتر خواهد شد. دیگر امکان بزرگ‌تر کردن مجدد فایل وجود ندارد. اکنون کیفیت بر اساس اندازه جدید تعیین شده است. JPG در دسته‌بندی فرمت‌های Lossy قرار می‌گیرد، به این معنی که از الگوریتم فشرده‌سازی سنگینی استفاده کرده و برای کاهش حجم فایل، اطلاعاتی از فایل حذف خواهد شد.

در فرمت RAW عکس را می‌توان به دفعات مختلف، در اندازه‌های گوناگون، ذخیره‌سازی کرد. دلیل این کار باز بودن دست عکاس برای تعیین پسوند فایل خروجی بعد از ویرایش است؛ فرمت عکس می‌تواند TIFF ،PNG یا حتی JPG و هر نوع پسوند مربوط به فایل‌های تصویری باشد. اگر به عکسی بزرگتر از تصویر JPG ری‌سایز شده قبلی نیاز دارید، مجددا به سراغ ورژن دارای پسوند RAW آن آمده و این مرتبه به شکلی متفاوت یک خروجی از آن دریافت کنید.

روشنایی و کنتراست

در زمان ثبت صحنه رو به روی سنسور، در یک عکس با پسوند JPG سطح روشنایی برابر ۲۵۶ است. وقتی از همان صحنه در فرمت RAW عکاسی می‌کنید، سطح روشنایی بین ۴۰۹۶ تا ۱۶۳۸۴ خواهد بود. به همین دلیل عکس‌های خام ویرایش شده در مقایسه با تصاویر JPG سطح روشنایی بسیار بالاتری دارند. دلیل این اتفاق، ذخیره اطلاعات بیشتر از قسمت‌های سایه‌دار یا دارای نور زیاد است. به عبارتی اطلاعات بیشتری به منظور پردازش بعدی روی آن‌ها در دسترس قرار دارد.

تفاوت به تعداد بیت‌های ذخیره‌ شده در فرمت RAW برمی‌گردد. در فرمت JPEG تعداد بیت حداکثر برابر ۸ است، اما در عکاسی خام این تعداد به ۱۲ یا ۱۴ بیت افزایش پیدا می‌کند. این بیت‌های اضافی به کاربر اجازه می‌دهند روشنایی و کنتراست را بدون از دست دادن کیفیت، افزایش بدهد.

تصحیح عکس‌های اور اکسپوزد (Overexposed)

مشکل همیشه تاریک بودن عکس نیست. در برخی شرایط نور بیش از اندازه از محیط دریافت شده و عکس روشن‌تر از حالت طبیعی دیده خواهد شد. در فرمت RAW به لطف اطلاعات بیشتری که توسط سنسور جمع‌آوری شده، دستتان برای دست‌کاری قسمت‌های بیش از حد روشن (یا تاریک) باز است. به عبارتی امکان تصحیح هر دو حالت Overexposed و Underexposed وجود دارد.

تنظیم وایت بالانس

وقتی تنظیمات روی عکاسی با پسوند JPG قرار گرفته، تنظیمات وایت بالانس روی تصاویر اعمال خواهد شد. بعد از ثبت عکس، بدون کاهش کیفیت آن، قادر به تغییر وایت بالانس نیستید. فرمت RAW اجازه می‌دهد وایت بالانس را بعد از گرفتن عکس، بدون کاهش کیفیت، به میزان دلخواه تغییر بدهید. بد نیست بدانید هدف از تنظیم وایت بالانس، طبیعی‌تر دیده شدن رنگ‌ها است.

پرینت عکس‌های بهتر

به خاطر کیفیت و رزولوشن بالاتر و در اختیار داشتن جزئیات فراوان، نتیجه حاصل از پرینت یک عکس با فرمت RAW در مقایسه با نسخه چاپی عکسی گرفته شده از همان صحنه با پسوند JPG، بسیار بهتر است. علت اصلی را باید بیشتر بودن جزئیات دانست. الگوریتم فشرده‌سازی JPG بر اساس تکنیکی اقدام به حذف ماتریس‌های اطلاعاتی پیکسل‌های با رنگ مشابه، که کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند، می‌کند. جزئیات به همین دلیل در آن‌ها کمتر است.

جزئیات بالاتر

وقتی در فرمت RAW عکسی ثبت می‌کنید، تنظیمات بیشتری برای بازی با آن‌ها در آینده در کنترلتان قرار خواهد گرفت. از نظر جزئیات، این موضوع به معنی داشتن دسترسی به ابزار شارپنینگ و ابزار از بین‌برنده نویز است. به لطف این دو ابزار تصویر نهایی شارپ‌تر شده و جزئیات بیشتری با زوم در عکس قابل مشاهده خواهد بود.

ویرایش غیر مخرب

در فرمت خام، می‌توانید بدون ترس از خراب کردن فایل اورجینال، ویرایش‌های دلخواه را اعمال کنید. حین ادیت کردن یک تصویر در فتوشاپ یا لایت روم، فایل RAW تغییر نخواهد کرد. حداقل این تغییرات دائمی نبوده و به صورت موقتی برای ارائه پیش نمایش اعمال می‌شوند. در آینده می‌توانید مجددا به سراغ همین فایل آمده و بعد از ویرایش کردن آن به شیوه‌ای متفاوت، یک خروجی جدید دریافت کنید. این کار بینهایت بار قابل تکرار است.

رفتار حرفه‌ای

عادت به کار کردن با فرمت RAW، از شما یک عکاس حرفه‌ای که مشتریان شدیدا به آن علاقه دارند، خواهد ساخت. کیفیت، مهمترین فاکتور ارزیابی موفقیت یا عدم موفقیت در زمان تحویل پروژه به مشتری است. آن‌ها تصمیم دارند فایل‌های تصویری دریافت شده از شما را در دنیای دیجیتال اشتراک‌گذاری کرده یا برای مقاصد مختلف، پرینت بگیرند.

وقتی تنظیمات را بر عهده دوربین گذاشته و به الگوریتم فشرده‌سازی JPEG اجازه می‌دهید هر طور که دوست دارد با فایل تصویری شما رفتار کند، قادر به ارائه پروژه‌ای مطلوب و درخور به مشتری نخواهید بود. وقتی یک فایل RAW ویرایش شده را با فایل تصویری ذخیره شده با پسوند JPG از همان ابتدا، مقایسه کنید، موضوع برایتان روشن می‌شود.

فضای رنگ قابل تغییر

مفهوم فضای رنگ را نمی‌توان کامل باز کرد، چرا که پیچیدگی‌های خاص خود را دارد. از بین فضاهای رنگ موجود، دو مورد از پرکاربردترین‌ها sRGB و RGB محسوب می‌شوند. اولین مورد برای استفاده در وب و دومین گزینه به منظور پرینت کردن کاربردی است. به لطف بهره بردن از فرمت RAW برای مشخص کردن فضای رنگ حق انتخاب دارید. نسخه‌ای از عکس را برای بارگذاری داخل مطلبی در وب سایت به صورت sRGB ذخیره کرده و برای پرینت کردن، یک خروجی در قالب RGB دریافت می‌کنید.

محدوده دینامیکی وسیع‌تر

منظور از محدوده پویایی به طور ساده، محدوده تن‌هایی است که در هر صحنه وجود دارد. آن‌ها از تاریک‌ترین تا روشن‌ترین ادامه پیدا می‌کنند، به طوری که از سیاه شروع شده و با رسیدن به سایه و سپس مید تن، به هایلایت و سفید خواهند رسید. وقتی در قسمت‌های نام برده جزئیات بیشتری وجود داشته باشد، کیفیت عکس به طور چشم‌گیری افزایش پیدا خواهد کرد.

جریان کاری کارآمد

داشتن یک جریان کاری مشخص، بهترین روش برای ویرایش و سازماندهی تصاویر است. ادوبی لایت روم یکی از بهترین نرم افزارها برای ادیت و سازماندنی‌های عکس‌های در فرمت RAW محسوب می‌شود. برای داشتن حداکثر کارایی، باید از عکس‌های با این فرمت در برنامه‌های ویژه‌ای همچون لایت روم استفاده کنید. به عبارتی بعد از یک مدت، به کار با نرم افزار بسیار قدرتمند لایت روم عادت کرده و به فعالیت‌های خود سرعت می‌دهید.

منبع: findingtheuniverse

نظری دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این را به اشتراک بگذارید

کپی لینک در کلیپ بورد

کپی